Автор Тема: Столбур по пипер  (Прочетена 4862 пъти)

milco

  • Administrator
  • Нов потребител
  • *****
  • Публикации: 8
  • Karma: +0/-0
    • Профил
Столбур по пипер
« -: юли 23, 2010, 11:26:04 pm »
Столбур – причинетел на болестта е мокоплазма, която се пренася само от цикадки. В страната ни болестта масово се пренася от цикадката Hyalesthes obsoletus. Тя има едно поколение годишно. Зимува главно по коренищата на поветицата. От там мигрира през лятото върху различни култури и диворастящи видове. В зависимост от почвено-климатичните условия на даден район, миграцията на цикадките се извършва в различни срокове през лятото и продължава различно време. Продължителността на летежа на цикадките е 50 дни, но в някои години и повече от 70 дни. В голяма плътност цикадката се намира върху щира, казашкия бодил, слънчогледа и др. За да стане способна да разпространява болестта, цикадката трябва да се храни само 5 минути от болно от столбур растение и пренася болестта след 2 до 7 дни. Инкубационниат период е около 1 месец. Първите болни растения се явяват средата на юли, а масово- началото на август.

Признаци – болните от столбур растения имат силно жълт цвят на листата. При някои сортове зеленият цвят се запазва само по дължина на нервите. Листата са щръкнали, завити като ладия и твърди при стискане /в началото на заболяването/. Корените са кафяви, изприщени и кората им лесно се смъква. След известно време болните растения увяхват и изсъхват.

Борба – Няма устойчиви на столбур сортове пипер. Поради това се разчита само на агротехнически мероприятия. Едно от тях е по-гъстото засаждане. Поради по-големия брой растения, има достатъчно плододаващи растения, които да осигурят задоволителен добив.  Друго мероприятие, което оказва влияние върху размера на пораженията от столбур, е срокът на засаждане. При по-рано засадените пипери, процентът на болните растения е по-висок. Болестта обаче се появява, когато беритбата вече е започнала. Масовата поява е, когато голяма част от продукцията е прибрана, така че вредата от болестта е по-малка. Обратно, при късното засаждане столбурът се явява масово още по време на цъфтежа, далеч преди беритбата. Макар, че процентът на заболелите растения е по-малък, вредата е по-голяма-добивите са много ниски и периодът на плододаване е по-кратък. Цикадката е чуствителна на инсектицидни препарати. Задоволителен ефект може да се постигне, ако през юли по време на масовия цъфтеж, се пръскат не само посевите, но и големите ивици около тях.

Нашето предложение за успешно справяне с цикадките и други неприятели по пипер, са използване на някой от следните инсектициди: Данадим Прогрес, Актара, Пикадор, Ламбада, като при употребата им в по- ранни фази - преди цъфтеж на културата, ние препоръчваме да се комбинира с органичен течен регулатор Софгард, чието приложение гарантира повишаване имунната система /съпротивителните сили/ на третираните растения, а също така отблъсква нематодите и въшките. След образуване на плод, препоръчваме употреба на Амика-органичен течен тор с високо съдържание на  Азот /N/, Калций /Ca/ и Аминокиселини, който гарантира равномерно наедряване на чушката и предотвратява възможността от поява на върхово гниене, причина за което е недостига на Калций /Ca/.