Автор Тема: Отглеждане на Броколи  (Прочетена 18262 пъти)

milco

  • Administrator
  • Нов потребител
  • *****
  • Публикации: 8
  • Karma: +0/-0
    • Профил
Отглеждане на Броколи
« -: ноември 08, 2010, 10:11:45 am »
ОТГЛЕЖДАНЕ НА БРОКОЛИ

Броколите са разновидност на цветното зеле. Използваемата част на цветното зеле са цветоносните разклонения с недоразвити цветове, събрани в цветна глава. Използваемата част на броколите са цветоносни недоразвити, зелени стъбла, събрани в рехава глава.
За нашите почвено-климатични условия най-подходящо е отглеждането им като есенна култура. Оптималната температура за развитието на броколите е около 16 до 24ºС. Отглеждат се при поливни условия и много добре реагира на дъждуване. При високи температури над 25 ºС,  броколите започват да прорастват и да цъфтят.
Грижи по отглеждането
Отглеждането  става чрез разсад, както при зелето. Най-подходящ период за сеитбата на броколи е до към 10-15 юни. Засяването се извършва в открити лехи, добре наторени с угнил оборски тор, предварително полети, разпръснато. Разсадът не бива да се оставя да се засуши и постоянна грижа трябва да бъде поддържането на оптимална почвена влажност. Разсаждането се извършва след 35-40 дни, когато растенията развият 5-6 листа. Това става  към края на месеца. Отглеждането е на бразди с разстояния 65-70 см, а между растенията  35-40 см.. Дълбочината на засаждането е до първия лист и веднага след това се полива обилно. За да се осигури прихващането, след 3-4 дни отново се полива. Грижите през вегетацията - окопаване, загърляне и подхранване са както при главестото зеле. Почвата трябва да се поддържа рохкава и влажна. През месец август растенията усилено нарастват и се нуждаят от редовно поливане и при възможност дъждуване. Много добре им се отразява подхранването с угнил оборски тор, размит в поливната вода (100-150 кг на 100 кв.м). По отношение на листното подхранване, като неизменна и необходима част е приложението на листни торове по предложение на Агро Био Трейдинг ООД, а те са: Софтгард, който е подходящ за приложение след разсаждане на културата на постоянно, с което се гарантира обезпечаване с макро (Азот, Фосфор и Калий) и микроелементи (Мед и Цинк) в ранни стадии на прихващане на растенията, а също така предпазва културата от болести, неприятели и пролетни измръзвания. Продукта представлява натурална растителна ваксина за третираните с него растения. За по- висок вегетативен растеж ние предлагаме продукта за листно приложение Био Леили 2000 със съдържание на макро и микроелементи. Около 30 дни преди да бъдат готови за беритба броколите в схемата на листно торене да бъде включен и продукт Ка-Бор, който компенсира недостига на Калий и Калций в растенията. За справяне с маната по Броколи отличен ефект – превантивен и лекуващо се постига с Икуейшън Про и Корсейт. Срещу брашнеста мана препоръчваме Топ Плюс, Куадрис, Топаз  и Систан Супер. Срещу плодови червеи, нощенки и бълхи препоръчваме Уорант, Данадим Прогрес, Ламбада и Циклон, продукти работещи с много ниски дози и отлични резултати. Нашата препоръка е да се третира срещу болести и неприятели в комбинация от Фунгицид, инсектицид и листен тор на всеки 15-20 дни, а при чести превалявания през 12-14 дни през вегетацията на културата.
За допълнителна информация, относно продуктите за подхранване предлагани от Агро Био Трейдинг ООД, посетете: www.agrobiotrading.com
Прибиране
Реколтата е готова за прибиране през септември - октомври. Главите на  броколите се отрязват на 10-12 см. от стъблото. След отрязването на централната част на стъблото, се образуват по-малки главички от страничните пъпки, което е особено усилено при някои сортове броколи и може да се получи продукция до късна есен. От страничните разклонения може да се получи добив колкото от централните глави!
Разнообразие от сортове Броколи
Лорд - главата е кръгла, плътна, със средна маса 400-600 г. Окраската е зелена с лек лилав нюанс. Консистенцията е средно сочна, с леко горчиво-лютив вкус.
Коронадо - главата е сравнително голяма, кръгла, средно плътна, със средна маса 550-800 г. Окраската е сиво-зелена, без антоцианово оцветяване. Не образува прицветници и вторични глави.
Маратон - главата е кръгла до елиптична, плътна, със средна маса 300-470 г. Окраската й е зелена със сивкав нюанс. Съставена е от 17-18 бр. сбити китки с къси дръжки.. Бързо преминава технологична зрялост.
Монополи - главата е средно голяма, с обратно яйцевидна форма, плътна и средна маса 570-800 г. Оцветена е сивкаво зелено. Тя е без прицветници, но с наличие на вторични глави.