Автор Тема: Грижи през есенно-зимния период при овощни дръвчета  (Прочетена 20474 пъти)

milco

  • Administrator
  • Нов потребител
  • *****
  • Публикации: 8
  • Karma: +0/-0
    • Профил
През ноември започва зимната резитба на овощните дървета. Едновременно с нея трябва да се изкоренят болните, стари и засъхващи овощни дървета, да се изнесат извън градината и да се изгорят. Така се унищожават зимуващите форми на плодовите червей, гъботворката, ябълковата стъкленка, кръгло миниращия молец, крушовата бълха, някои видове акари и други.
През топлите дни продължава засаждането на овощните дръвчета. Сега е времето да се попълнят местата на пропаднали дръвчета в младите градини. При нашите климатични условия най-подходящото време за засаждане на всички овощни видове, с изключение на ореха, е есента. При останалите трябва да се следи почвата около корените да е добре претъпкана, за да не измръзнат през зимата и да не паднат под тежестта на снега. Засаждането при температура на въздуха под 5°С носи сериозни рискове от измръзване на корените, които са по-чувствителни на студ от останалата дървесина. Ако посадъчният материал, доставен през есента, остане незасаден, е необходимо правилно да бъде съхранен в траншеи и предпазен от гризачи чрез поставяне на отровни примамки.
При топло и сухо време трябва да се изорат междуредията на овощните градини (на 20-30 см. дълбочина), там където не е направено до момента. Подходящо е да се извърши торене с фосфор и калий (веднъж на 3-4 години в дози 30-40 кг/дка) и оборски тор (3-4 т/дка), внесени преди оранта. По-дълбоката оран, когато е съчетана с торене, се прави за да се внесат минералните торове по-близо до корените и да не се отмият с повърхностния отток при топенето на снега, както и за да се потиснат плевелните семена в оборския тор. В същото време есенната оран е важно растително-защитно мероприятие - по този начин се унищожават зимуващите там стадии на плодови оси, черешова муха, лешников хоботник, майски и юнски бръмбар. Освен това окапалите листа със зараза от струпясване по ябълката и крушата, бяла ръжда по черешата и вишната, червени листни петна по сливата се заорават и инфекцията от тях за следващия вегетационен сезон чувствително намалява.
Стъблата на младите дръвчета се обвиват с подръчни материали (хартия, велпапе, слама, найлон), за да се предпазят от зайци и други гризачи. Стволовете и по-дебелите клони се варосват с разтвор от гасена вар и син камък с цел да се предпазят от зимните студове и да се унищожат лишеите и мъховете по тях.  
С есенно-зимните пръскания се унищожават зимуващите по кората на дърветата насекомни неприятели и акари и се предотвратява развитието на причинителите на редица болести. Те са насочени срещу сливовата щитоносна въшка, плоските щитоносни въшки, листните бълхи, акари и други вредители. Причинителите на болести, срещу които се пръска през почивния период на дърветата, са къдравост по прасковата, сачмянка по прасковата, кайсията и черешата, кривули по сливата, струпясване по крушата и други болести.
Пръскането се извършва от настъпването на  80% до пълния листопад през есента, до набъбването на пъпките на пролет. Най-подходящият момент обаче за зимно пръскане е периодът след преминаване на зимните студове до момента на набъбване на пъпките, когато насeкомите и особено яйцата на акарите са по-чувствителни на използваните препарати.
Ние от Агро Био Трейдинг ООД препоръчваме да се третира на есен и на пролет в комбинация с фунгицид Косайд 2000 (53,8 % меден хидроокис и 35 % Cu) ) в доза 120 г/дка и акарицид Аполо Плюс (60 г/л клофентезин + 535 г/л парафиново масло) в доза 0,3%.
Зимното пръскане трябва да се извършва диференцирано и качествено, като дърветата добре се облеят с разтвора.
« Последна редакция: ноември 15, 2010, 10:02:39 pm от milco »