Автор Тема: ОТГЛЕЖДАНЕ НА САЛАТА  (Прочетена 40526 пъти)

milco

  • Administrator
  • Нов потребител
  • *****
  • Публикации: 8
  • Karma: +0/-0
    • Профил
ОТГЛЕЖДАНЕ НА САЛАТА
« -: ноември 22, 2010, 12:23:58 pm »
Салатата (Lactuca sativa) е едногодишно растение с много бърз растеж. Със съдържанието си на белтъчни вещества, витамини и минерални соли салатата е ценна зеленчукова храна, особено през пролетта.
Най-желани за отглеждане у нас са два вариетета салата - маруля (var. romana) и главеста салата (var. capitata).
Коренът на салатата расте бързо и в горната си част е надебелен. Разклонен е доста, но страничните разклонения са разположени плитко.
Стъблото отначало нараства много бавно на височина. През вегетативната фаза е скрито между листата на главата. Това дава възможност да се образува листната розетка и главата. След яровизацията и преминаването на светлинния стадий израства цветоносното стъбло, което достига на височина до 70-100 см. В горната си част то е разклонено.
Листата са големи, кръгли до елипсовидни, гладки или накъдрени, с различни оттенъци на зелената окраска, с нежно маслена или хрупкава консистенция. Вътрешните листа образуват по-плътна или по-рехава глава и са етиолирани.
Семената са дребни, плоски, с вретеновидна форма, сребристобели или кафеникаво черни в зависимост от сорта салата.
Изисквания към външните условия за отглеждане на салата (маруля)
Салатата е студоустойчиво растение. Расте и при температура 5°С, но оптималната температура е 15 и 20°С. Главите стават по-плътни при температура 12-14°С. Най-студоустойчива е преди образуването на главите, във фаза на розетка, когато и слабо студоустойчивите сортове салата издържат -5, -7°С.
Студоустойчивостта на отделните сортове салата не е еднаква. Затова едни от тях могат да зимуват на открито, а други не могат.
При високи температури (над 25-28°С) семената на някои сортове салати не поникват. Затова при сеитбата през август лехите трябва да се поливат със студена вода и да се покриват с рогозки, докато започнат да поникват семената.
Салатата реагира отрицателно на засенчване - при гъсто засаждане съвместно с други култури, които ограничават достъпа на светлина, тя не формира глави.
Към почвената и въздушната влажност салатата е взискателна - оптимална е постоянната умерена влажност. Засушаването предизвиква угнетяването на растенията и при дълъг ден бързо стрелкуване. То е особено опасно за младите растения. Прекомерната влажност също не е полезна - долните листа загниват и се развиват някои болести, които компрометират реколтата. Много високата почвена и въздушна влажност е най-опасна в периода, когато нарастват главите.
Взискателността на салатата към почвеното плодородие се дължи на бързия й растеж, късия вегетационен период и сравнително слабата коренова система. Най-добре е да се отглежда салата на дълбока влагоемна, рохкава глинесто-песъчлива почва, богата на органични и лесноусвоими хранителни вещества. На богата с органични вещества почва тя реагира много положително на внасянето на минерални торове. Изключително ефективно е действието на азотните соли, които активизират растежа на салатените растения. Влиянието на азота е най-силно при понижена интензивност на светлината. От друга страна, при наличието на достатъчно лесноусвоими азотни соли в почвата фосфорът повишава раннозрелостта на салатата.
Отглеждане на разсад салата
С предварителна подготовка на семената се цели по-бързото им поникване, бързото развитие на кореновата система, бързото им развиване в растения и подобро предпазване на младите растения от заболявания.
Накисване на семената. За ускоряване на поникването семената на салата се накисват в Нутри-алгафид.  Накисването се прави по следния начин: семената се насипват в торбички (на ½ до 1/3 от обема им) и се потапят във разтвор (10-20 мл Нутри-алгафид се разтварят в 1 л вода). Разтвор трябва да има стайна температура (18-20С). Накисването продължава до пълното набъбване на семената от 2-4 часа.
Основни предимства при използване на Нутри-алгафид:
•стимулира кълняемост, кълняемата енергия и дружно поникване на семената;
•обогатява ризосферната зона на младите коренчета с хранителни вещества в т.ч. и бързо усвоими органични вещества и аминокиселини;
•увеличава кореновата маса до два пъти в сравнение с традиционните технологии;
•повишава съпротивителни способности на кореново гниене и други болести причинени от почвени патогени;
•увеличава съпротивляемост на младите растенията към неблагоприятни агроклиматични фактори в началните фази на развитието.
Рътене на семената. При рътене накиснатите семена се разстилат на тънък слой (6-7 см), покриват се с влажни чували или платна и се държат в помещение с температура 4-50С, като периодично се разбъркват, за да се осигури достъп на кислород. Рътенето се преустановяват, когато зародишните коренчета на 3-5% от семената разпукат семенната обвивка.
Накиснатите и рътените семена да се сеят в торо-почвена смес.
Подхранване на разсад
За да се получи здрав и доброкачествен разсад, с добра развита кореновата система, се извършва листно и почвено подхранване с Нутри-алгафид
•1-во листно подхранване в доза 70-100 мл/дка  във фаза  2-3 листа.
•2-ро листно подхранване в доза 70-100 мл/дка във фаза: 5-7 дни преди засаждане.
Подхранването се извършва най-добре при облачно време или надвечер при залез слънце.
Преди изнасянето на полето, растения обилно се пръскат с Амино Тотал в доза 20-25 гр/дка.
Преди засаждането се почистват от най-долните 1-2 листа, коренът се опреснява и 1/3 от листната повърхност се отрязва.
Подхранване през вегетацията
Основно торене
Подобно на други зеленчукови култури, салата добре реагира на торене с 2-3 т/дка оборски тор или 30-50 кг  от органичен гранулиран тор ДАБЪЛ ИН (10-10-10+8%Аминокиселини+3%MgO+3%CaO)- алтернатива на оборски тор. На богата с органични вещества почва салата реагира положително на внасянето на органо-минерални торове. Изключително ефективно е действието на азотни соли. Влиянието на азота е най-силно при понижена интензивност на светлината.
От друга страна, при наличието на достатъчно лесноусвоими азотни соли в почвата фосфорът повишава ранозрелостта на салата.
При отглеждане на екологично чисти продукти трябва да тори с Амино Тотал
1-во листно подхранване се извършва във фаза след разсаждане на растенията, в доза 20-25 г/дка   
2-ро листно подхранване се извършва във фаза  след прихващане на растенията, в доза 20-25 г/дка
3-то листно подхранване във фаза начало на формиране същинската продуктова част, в доза 20-25 г/дка
4-то листно подхранване през 10-12 дни след 3-то подхранване, в доза 20-25 г/дка
Основни предимства при използване на Нутри-алгафид и Амино Тотал
•компенсират дефицитът на хранителни вещества, макро и микроелементи;
•увеличават кореновата маса до два пъти в сравнение с традиционните технологии;
•стимулират имунната система на растенията;
•повишават активността на фотосинтезата;
•чувствително се  подтиска появата на бактериоза по салата, мана по салата, антракноза по салата и други гъбни, бактериални и вирусни болести;
•бързо възстановяване при преболедували или боледуващи растения;
•увеличаване устойчивостта на растенията към раннопролетните засушавания или прекомерната влага, както и температурните колебания;
•съхраняване на хлорофил – белтъчния комплекс на листната маса;
•увеличаване интензивността на растежа и количеството на продукцията;
•увеличаване добивите над 20% и повече;
•намаляване наличието на нитрати, пестицидни остатъци и тежки метали в продукцията;
•подобрява вкусовите качества на салатите - тяхната транспортабилност и съхраняемост;
•неутрализиране влиянието на остатъчни количества от хербициди в почвата.
При симптоми на калиев дефицит се третира с Биофалга в доза 70-100 мл/дка или Ка-Бор в доза 50 мл/дка. При дефицит на микроелементи се прилага орга-номинерален листен тор Микрорич, който обезспечава растенията с всички необходими хранителни вещества, макро и микроелементи в лесно усвоима хелатна форма в доза 40-60 мл/дка.
Засаждане на салатата
Пролетната салата се разсажда през март, зимната - около средата на октомври, есенната - около средата на септември.
Пролетната салата се сади на фитарии - при по-лека и по-лесно затопляща се почва, или на кавали - при по-тежка почва на разстояния 30/25 см при марулята и 25/20 см при главестата салата. При отглеждане на кавали растенията се засаждат от двете страни на кавалите. По съшия начин се засажда и есенната салата.
За разсаждане на зимната главеста салата се правят високи лехи, широки около 1,2 м и с 50 см пътека между тях. Може да се използват фитарии, но когато почвата е лека и мястото по-проветриво. Разстоянията на разсаждане са 25/25 см.
Зимната маруля се сади на тирове от двете им страни на разстояния 30/25 см.
Марулята и главестата салата трябва да се засаждат на постоянно място на дълбочина, на каквато са били в парника или в разсадната леха, за да остане свободен вегетационният връх на растенията. Дълбокото засаждане на салатата със зариване и притискане на вегетационния връх причинява неправилен растеж и деформиране на главите.
В края на декември или през януари, когато времето застуди, лехите със зимната главеста салата се покриват с полиетиленови тунели. Много важно е да се осигури добро проветряване в тунелите. През топли дни полиетиленът се отстранява или се отмахва на места. Оставянето на полиетиленовото платно върху лехите в слънчево топло време причинява изтегляне, изнежване, засушаване и загниване на салатените растения.
Зимната маруля не се покрива с полиетилен
През пролетта при първа възможност презимувалата салата се подхранва с 30-50 кг на дка ДАБЪЛ ИН и се окопава. При засушаване се полива. Водният режим се поддържа умерен.
Прибиране
При използването на висока агротехника и технология на прилагане на органични и органо-минерални торове на Агро Био Трейдинг, за отглеждане на салата Вие ще получите високи резултати, изразени в:
1. Увеличаване на добива.
Средният добив от стандартни марули 7000-8000 броя на дка или 9000-10000 броя стандартни салати. При балансирано торене и подхранване с продукти на Агро Био Трейдинг и добра агротехника, увеличава добива до 20%.
2. Качествени показатели.
Вие отглеждате чисти продукти. Листата са нежни, сочни, вкусни, с високо съдържанието на микроелементи и витамини. Продуктите на Агро Био Трейдинг, притежават способността да ограничават достъпа на нитратите и тежки метали в продукцията.
3. Защита срещу болести.
Продуктите за подхранване ограничават третираните растения от бактериоза по салата, мана по салата, антракноза по салата и други гъбни, бактериални и вирусни болести, тъй като не само стимулират имуната система на растенията, но и притежават високи фунгицидни свойства. След боледуване на растенията те бързо се възстановяват, растат силни и здрави, което пък от своя страна се явява гарант за получаване на по-високи добиви.
Продуктите за подхранване компенсират отрицателния ефект от влиянието на стресовите и климатични фактори и ускоряват залагането на генеративните органи в условията на светлинен дефицит.
4. Подобряване на почвата.
Използването на  органична тор ДАБЪЛ ИН, намалява токсичното въздействие на остатъчни количества хербициди в почвата и едновременно повишава качествените показатели на почвата – аерация, плодородие, структура и влагозадържаща способност. В почвата започва възстановителен органичен процес и активизира образуването на естествен хумус.
 5. Икономически ефект:
•Увеличаване на добивите с над 20% и повече.
•Повишаване качеството на продукцията – екологично чиста продукция.
   

« Последна редакция: декември 10, 2011, 09:05:32 pm от milco »