Автор Тема: Неприятели при череша  (Прочетена 16686 пъти)

milco

  • Administrator
  • Нов потребител
  • *****
  • Публикации: 8
  • Karma: +0/-0
    • Профил
Неприятели при череша
« -: ноември 23, 2010, 09:07:06 pm »
Неприятели

Черешовата муха може да унищожи цялата реколта
Черешовата муха (Rhagoletis cerasi L) нанася най-големи щети и ако не се води борба срещу нея, може да повреди изцяло реколтата. Има едно поколение годишно и зимува като какавида в почвата на дълбочина около 10 сантиметра. Мухите излитат между 10 и 30 май. Женските снасят яйцата си в зазряващи плодове. Една женска снася от 150 до 300 яйца. Ларвите се излюпват около 6 - 10 дни след снасяне на яйцата. Те се хранят с месестата част на плода, като я превръщат в кашовидна маса. Нападнатите плодове отначало изглеждат като здрави, но по-късно омекват, сбръчкват се или изгниват. Ларвите се развиват в плода 15 до 20 дни, след което го напускат и какавидират в почвата.
Борба
Пръсканията са насочени срещу мухите преди яйцеснасянето, затова много важно е да се установи началото на летежа им. За целта се използват жълти визуални уловки - марка "Ребел", които се поставят в насажденията обикновено в началото на май. Първото пръскане е 10-12 дни след началото на летежа, а второто 10-14 дни след първото. При ранните череши само през отделни години може да се наложи третиране. Средно ранните череши се пръскат веднъж, късно зреещите - два пъти. Първият път е най-добре да се използва един от следните инсектициди: Данадим Прогрес в доза 0,1%, Циклон в доза 0,02%, Ламбада в доза 0,02%.
За да се намали зимуващата зараза, плодовете трябва да се приберат преди ларвите да са ги напуснали. Освен това да се направи есенна обработка на почвата, която ще унищожи част от какавидите.

Оса понякога обезлиства дървото
Костилкоплодовата листна оса (Neurotoma nemoralis L.) при висока плътност през отделни години може да причини обезлистване на дърветата. Тя има едно поколение годишно и зимува като лъжегъсеница в почвата. Осите имагинират в края на март или началото на април. Летежът им продължава най-късно до средата на май. Те снасят яцата си на купчини по 20-40 от долната страна на младите листа. Една женска снася от 40 до 70 яйца, които се излюпват след около 14 дни. Те изгризват листата, върху които са излюпени, преминават върху нови листа, оплитат ги в паяжина и ги унищожават, а след това се преместват в нови гнезда. Лъжегъсениците са много лакоми и могат да унищожат листата на цели дървета. В края на май и началото на юни те завършват развитието си и слизат в почвата, където зимуват до следващата пролет.
Борбата
Пръска се срещу лъжегъсениците, преди да образуват гнезда. Най-добри резултати се получават, когато се третира в началото на излюпването на яйцата. Използва се един от следните инсектициди: Ламбада в доза 0,02%, Циклон в доза 0,02%, Нуреле Д, в доза 0,1%, Данадим Прогрес в доза 0,1%.

Въшката предпочита младите листа
Черната черешова листна въшка (Mizus cerasi Fab.) нанася много големи повреди в разсадниците и в младите черешови насаждения. Тя има междинни гостоприемници - лепката и великденчето. Зимува като яйце в основата на пъпките на младите леторасти. Ларвите се излюпват рано през пролетта, непосредствено след набъбване на пъпките. Отначало смучат сок от пъпките, а по-късно преминават по листата и в основата на развиващите се леторасти. Първото поколение се появява по време на цъфтежа на черешата. През лятото въшките се разселват по междинните гостоприемници. Нападнатите листа се завиват, почерняват, изсъхват и окапват. Силно повредените леторасти се обезлистват, изкривяват се, не узряват и през студени зими измръзват. При висока плътност въшките преминават и по плодовете, като ги замърсяват с медена роса.
Борба
Зимното пръскане е насочено срещу зимуващите яйца. То се извършва с масло РЗ - 3% или Аполо Плюс вдоза 0,3% През вегетацията се използва един от инсектицидите: Данадим Прогерес в доза 0,1%, Циклон в доза 0,02%, Ламбада в доза 0,02%.

Калифорнийската щитоносна въшка
Неприятел (Quadraspidiotus perniciosus Comst) вреди, смуче сок от дървото, като възрастните и ларвите смучат сок от клоните и листата. Около мястото на убождането под кората се наблюдават виолетово-червени петна. При висока плътност на въшката кората на нападнатите дървета посивява от щитчетата. Силно повредените клонки изсъхват, а по-късно може да изсъхне и цялото дърво. При черешата много рядко се нападат и плодовете, а повредите по тях личат само при светлооцветените сортове.
Калифорнийската щитоносна въшка има две поколения годишно и зимува като ларва. Една женска ражда от 200 до 400 ларви, които първоначално се движат по стъблото, докато намерят подходящо място за хранене и се закрепват за постоянно.
Борбата
Пръска се срещу зимуващите форми и срещу младите ларви през вегетацията. За целта се проследява развитието на неприятеля и като се установи началото на раждането, се пръска. Препарати за приложение: Нуреле Д в доза 0,07%, Данадим Прогрес в доза 0,1%.

Листогризещите гъсеници обитават черешите
От тази група вредители по черешата значителни щети нанасят листозавивачките и педомерките.
При листозавивачките вредят гъсениците, които се хранят с листните и плодните пъпки, листата, цветовете и младите завръзи. При масово намножаване листозавивачките могат да повредят до 24% от цветовете, до 34% от плодовете и до 74% от листата. По черешата вредят главно червената пъпкозавивачка, кафявопетнистата листозавивачка, глоговата и златистата (розена) листозавивачка.
Малката зимна педомерка и голямата зимна педомерка също могат да нанесат значителни повреди по черешата. И при тях вредят гъсениците, които се хранят с листните и плодните пъпки, листата, цветовете и младите завръзи.
Борбата
Срещу листогризещите гъсеници се пръска щом се установи, че надвишават икономическия праг на вредност, който е около 10 гъсеници на 100 розетки или около 4 гъсеници на 2 линейни метра клонки. Ефикасни инсектициди са: Нуреле Д в доза 0,05%, Данадим Прогрес в доза 0,1%, Циклон в доза 0,02%, Ламбада в доза 0,02%.

Бръмбарите се появяват в края на март
Мъхнатият бръмбар Epicometis (Tropinota/hirta Poda) е особено опасен за младите плододаващи градини. При висока плътност може да унищожи изцяло цветовете, а с това да компрометира плодовата реколта.
Бръмбарите изгризват стълбчетата на плодниците, тичинките, венчелистчетата, а по-късно и младите завръзи. Мъхнатия бръмбар има едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо в почвата. Напролет неприятелите се появяват обикновено през втората половина на март. Те са активни при слъчево време. Първоначално се хранят с цветовете на някои плевели, а по-късно по време на цъфтежа на овощните видове, се преместват върху тях. Оплодените женски снасят по около 30 яйца в почвата, като най-предпочитано място са торищата. Възрастите от новото поколение се излюпват в началото на август и остават в почвата да зимуват.
Борбата
Насочена е срещу възрастното насекомо и е най-успешна, когато се извършва преди цъфтежа (във фаза цветен бутон). Използва се един от инсектицидите: Нуреле Д в доза 0,06%, Данадим Прогес в доза 0,1%.

Цикадите причиняват раковини
През последните 3-4 години тези неприятели причиняват значителни повреди върху кората на дръвчетата в питомниците, стволовете и клонките на млади дръвчета. При силно нападение клонките се покриват изцяло с раковини. Повредите могат да се сбъркат с поражения от градушка. У нас са установени нападения от зелена цикада (Cicadella viridis), рогата цикада (Cerasa bubalus) и цикада по розата (Thyphlociba rosae). Тези видове нанасят значителни поражения в разсадниците, където не се води редовна борба с плевелите или са в съседство с люцерна, а в младите насаждения - там, където се отглеждат подкултури като люцерна, картофи, зеле или някои други видове зеленчуци. Женските правят прорези върху 1-3-годишни клонки на овощните видове и там отлагат зимните яйца. Повредите по леторастите, дву- и тригодишните клонки и от трите вида цикади са опасни за дръвчетата, тъй като прорезите при нарастване на кората се разширяват и се превръщат в раковини. Силно засегнатите млади овошки изостават в развитието си и често загиват. Повреденият посадъчен материал е негоден и не може да бъде реализиран. Патогените, които проникват през прорезите, пък ускоряват загиването на младите дръвчета.
Борбата
Градините трябва да се поддържат чисти от плевели. Освен това не бива в младите насаждения да се отглеждат подкултури.
Химичната борба е насочена срещу ларвите. У нас няма инсектициди, които да са специално одобрени за борба срещу цикадите. Може да се използва един от инсектицидите Нуреле Д в доза  0,1%, Данадим Прогрес в доза 0,1%.

Малко бръмбарче прави плодовете негодни
Черешовият хоботник (Rhynchites auratus) вреди на черешата и вишната. Среща се из цялата страна и при масовата му поява причинява значителни загуби. Бръмбарът е вишненочервен и е дълъг до 1 см. Ларвата е сиво-белезникава, дъговидно извита. Хоботникът има 1 поколение годишно и зимува като възрастно насекомо. Напролет, когато набъбнат пъпките на черешата, се появява, като отначало нагризва пъпките, цветовете и листата, по-късно и младите плодчета. Женското насекомо издълбава в плодчетата каналче до костилката и в него снася по 1 яйце. Една женска снася около 100 яйца. След 1 седмица излюпените ларви се хранят с ядката, нарастват и след 3-4 седмици напускат плода и какавидират в почвата. Повредените плодове са негодни за консумация и преработка.
Борбата
С есенните и летните обработки на почвата се унищожават ларвите и какавидите. Химическата борба е срещу възрастните насекоми преди да са снесли яйцата. Използват се инсектицидите: Нуреле Д в доза 0,1%, Данадим Прогрес в доза 0,1%.