Автор Тема: Как да си направим разсад за балконските цветя  (Прочетена 7949 пъти)

katiousha

  • Нов потребител
  • *
  • Публикации: 3
  • Karma: +1/-0
    • Профил


Най-подходящият момент за да си направим разсад на летните едногодишни, многогодишни цветя, подправките и зеленчуци е краят на януари и началото на февруари. Това трябва да стане около 6 до 8 седмици преди първото пролетно затопляне.
Ако семената се засеят  твърде рано при дългия им престой вкъщи, разсадът ще стане слаб и вял докато дойде моментът за пресаждане .
Семето е първият етап от зародишния период на семенните растения.Семето съдържа корен, стъбълце, зародишна пъпка, листенца и хранителни вещества (минерални соли, белтъчини, мазнини, въглехидрати  (скорбяла). Семето може да се развива само при подходящи условия ( въздух, температура и вода ).

Изберете топло и светло място. Използвайте хубава, средно богата на хранителни вещества стерилна почвена смес.
Семената може да засеете в почти всичко. Основното е да имат дупки за отцеждане на излишната вода или да бъдат дренирани ( с малки камъчета или други твърди частици на дъното на съда).
Много от семената си приличат и затова обозначаването им с етикети е добра идея. За всеки случай запазете и опаковките от семената. Сложете датата върху етикета и ще знаете колко време от засяването е минало.

Вода
Основното е да поддържате семената влажни, но не подгизнали във вода. Най-добре е да се пулвиризират, защото току що поникналите цветенца са твърде крехки и полягат при обилно поливане. Водата задържа хранителните вещества, нужни за изхранването на разсада.  Обърнете внимание, че малките контейнери изсъхват бързо, така че трябва да ги проверявате често.

Температура
Нуждата от температура е различна по време и след покълването на семената. Най – добрата температура на въздуха за развитието на семената е около 25 градуса, а след покълването – 15 – 20.

Светлина
Различните семена имат нужда от различно количество светлина, за да се развият. Някои имат нужда от много светлина и затова не трябва да се покриват с почва, когато се посеят. Други имат нужда от много малко количество, а трети трябва да бъдат покрити добре.
След покълването светлината е най-важното нещо за разсада – тя може да е естествена или изкуствена. Най – доброто място  е на слънчев прозорец. Той има нужда от 12 до 16 часа светлина на ден.

Посяване на семената
Засейте семената като ги разпръснете равномерно по повърхността на избрания от вас съд. Ако са прекалено малки, можете да ги примесите с фин пясък и тогава да ги разспръснете.

Поддържане на влажност
Семената се развиват най – добре на топло и влажно. За да запазите влажността, покрийте контейнера с прозрачно найлоново фолио, без да прилепва плътно по него, за да влиза чист въздух.
Дръжте контейнера далече от пряка слънчева светлина, която може да изгори разсада.

Пресаждане
Това трябва да стане, когато разсадът образува първите истински листа. В този момент обикновено съдът става тесен за всички млади растения и те трябва да бъдат разредени, независимо, че всички те изглеждат здрави и красиви.
Запазете най – големите и здрави растения. Когато външната температура достигне 10 градуса те са готови за градината.

След пресаждане е хубаво да се напръскат с листен тор ( или полеят ), за да могат лесно да се прихванат и да се предпазят от стрес.
« Последна редакция: март 19, 2010, 03:27:38 pm от katiousha »